ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Blaj

Stegarului Ioan Arion,martirul Unirii, comemorat la Teius

Galerie foto

    Am comemorat astazi 100 de ani de la uciderea de catre garzile unguresti, in gara din Teius a stegarului Ioan Arion din comuna Iara sat Agris, aflat in trenul care se indrepta spre Alba Iulia, pentru a participa la marea Adunare de la 1 Decembrie 1918. A fost declarat martir al Unirii si inmormantat in cimitirul Maieri din Alba Iulia.     In anul 1998 s-a dezvelit prima placa din marmura pe peronul garii Teius si de atunci in fiecare an s-a pus parastas si s-a facut pomenirea acestuia , precum si depuneri de coroane de flori.
     Astazi, 23 noiembrie 2018,  IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a sfintit bustul eroului martir al Unirii, amplasat pe Aleea Personalitatilor din orasul Teius, a slujit parastasul si a tinut un cuvant de invatatura. A fost insotit de consilierul economic Rafael Orzeiu, protopop Ovidiu Pop, preoti din Iara si Teius.
    Au sustinut alocutiuni: prefectul de Alba, prefectul de Cluj, presedinte cons. Judetean, primar com. Iara, general Mircea Chelaru si in incheiere primarul din Teius.
    Deasemenea au  urmat depuneri de coroane de flori la monumentul eroului si s-a incheiat cu defilarea armatei si a elevilor liceului militar Mihai Viteazu din Alba Iulia.
    Apoi s-a sfintit de catre protopopul de Blaj noua placa de marmura comemorativa de pe peronul garii Teius ridicata de Unitatea Militara de Geniu din Alba Iulia.

Pr. Stefan Bretoiu