ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Blaj

Proiect educativ “100 de ani de educaţie în slujba neamului” la Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea” din Blaj .

Galerie foto

    Joi, 29 noiembrie 2018 Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea” din Blaj, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Blaj a finalizat proiectul educativ “100 de ani de educaţie în slujba neamului”. Proiectul s-a derulat pe toată perioada lunii noiembrie, perioadă în care s-au desfăşurat mai multe activităţi, precum ateliere în care elevii au confecţionat cocarde şi brăţări tricolore îndrumaţi de profesori voluntari, membrii ai grupului de iniţiativă pentru tineret din cadrul Protopopiatul Ortodox Blaj şi proiecţii de filme documentare care au evidenţiat importanţa actului istoric al Unirii celei mari de la 1 Decembrie 1918.
    De menţionat, este faptul că toate materialele necesare au fost asigurate de Protopopiatul Ortodox Blaj, care a dezvoltat de-a lungul anilor o fructuoasă colaborare cu Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea”. Toate aceste evenimente au culminat cu această zi de sărbătoare a Centenarului Marii Uniri.
    Printre invitaţii de onoare prezenţi s-au numărat reprezentanţi din partea Primăriei şi ai Despărţământului ASTRA Blaj. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa părintelui protopop Ovidiu Nicolae Pop, care a apreciat strădaniile elevilor şi ale profesorilor implicaţi în acest proiect şi a transmis convingerea că ţara are nevoie de fiecare dintre noi, că viitorul lor ar trebui gândit aici între graniţele ţării.
    După un amplu program artistic desfăşurat în Sala festivă a liceului a urmat manifestarea patriotică în afara şcolii. Astfel, purtând drapele, pancarte cu diferite sloganuri patriotice, pe care ei înşişi le-au realizat, elevii implicaţi au pornit într-un marş înconjurând Piaţa 1848. De asemenea, o parte a elevilor îmbrăcaţi în saci roşii, galbeni şi albaştri au format un tricolor impresionant.
    Această desfăşurare exterioară care a atras admiraţia şi aplauzele trecătorilor a mai presupus şi depunerea unei coroane la bustul mitropolitului Vasile Suciu, prezent în această piaţă, iar mai apoi alta la mormântul profesorului Ştefan Manciulea, patronul spiritual al Liceului Tehnologic “Ştefan Manciulea”, ambele personalităţi făcând parte din cei 1228 de delegaţi care au hotărât Unirea cu România.
    Apoi, cu înflăcărare patriotică, elevii coordonaţi de părintele Ştefan Cătăuţă, profesor de religie la acest liceu au susţinut un frumos program artistic alcătuit din cântece patriotice şi colinde.
    Din toată această atmosferă de sărbătoare românească nu a lipsit o imensă “horă” a Unirii la care şi-au dat concursul nu doar elevii şi profesorii, ci şi admiratorii adunaţi. Elevii au fost recompensaţi cu diplome, felicitări şi cocarde, iar finalul a constat într-o frumoasă părtăşie la o masă festivă.
                                                                          Pr. Ştefan Cătăuţă