ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Blaj

Festivalul de colinde "Sara Crăciunului nost' " - ediţia a XIII-a la Biia.

Galerie foto

        Cu binecuvântare ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a desfăsurat în Căminul cultural din Biia, la 16 decembrie 2018, de la orele 15.oo, Festivalul de colinde ”Sara Crăciunului nost’ ”, ajuns anul acesta la a XIII- a ediție.
         Păstrarea tradițiilor creștine este genetic înnăscută în ființa oamenilor de pe meleagurile ardelene, dar parcă în mijlocul biienilor este mai vie această dragoste de cultură și credință. Pe lângă multe alte manifestări pe aceste unde, în urmă cu 12 ani s-au materializat gândurile sporirii zbuciumului creștinilor ortodocși din Biia pentru păstrarea și continuarea tradiților românești de vestire a nașterii Pruncului în Betleem prin organizarea primei ediții a Festivalului de colinde ”Sara Craciunului nost”. Printre cei care dau viață acestui colind al copiilor de pe Târnave amintim- Parohia Ortodoxă ” Sf. Ierarh Nicolae” din Biia - Preot Paroh Lucian Feșteu și Consiliul parohial, Asociația ”Fii satului Biia” reprezentată prin D-nul Ing. Ioan Biianu , Primăria Șona prin D-l Primar Florin Mărginean, Consiliul local Șona, Fundația Ioan Sălcudean – Președinte Nicolae Sabău, Cercul Astra Biia și alți oameni cu suflet.
        Colindul de vestire a nașterii Domnului Iisus a fost adus în satul nostru de 240 de copii, elevi în Școlile din Comuna Șona. Amintim astfel: Corul Bisericii Ortodoxe din Sânmiclăuș, coordonatori Pr. Claudiu Moldovan și Prof. Alina Moldovan; Școala Generală din Sânmiclăuș-secția maghiară, coordonatori Prof. Vincze Blanka și Mikloș Erzsebet; Grădinită din Sânmiclăuș -secția maghiară, coordonatori Adămescu Ana și Bandi Izabella; Corul Bisericii Ortodoxe din Șona, Pr. Traian Ghiurfălean, Prof Matei Simona și Crișan Lucia; Grădinița din Biia, coordonator Prof. Alina Bucur; Școala Generală din Biia- ciclul primar, coordonatori Prof. Dulău Carmen, Costea Mariana și Mikloș Deszo, Școala Generală din Biia- ciclul gimnazial, coordonatori Prof. Simona Matei şi Cristina Boancăş; Adrian și Aronuț Zudor –interpreți instrumentiști.
          Au mai colindat grupuri de copii de la Şcolile din Blaj şi Sâncel, Grupul “Izvoarele” Blaj, Ina Todoran, Andreea Dulău , Andree Mihai, Daria Costea, Mădălina Dancu Corul “Eufonia” al Protopopiatului Ortodox Blaj dar şi Grupul “Pe Uliţa satului” din Biia. Pentru felul în care au interpretat, sensibilitatea lor , curăția inimii și sinceritatea cu care au lăudat pe Domnul, colindătorii au fost răsplătiți de Primăria Șona, Consiliul local Șona și Fundația Ioan Sălcudean, cu daruri și premii.
        Aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru această zi de colindă binecuvântată, organizatorilor, profesorilor, copiilor și D-nei Prof Maria Suciu inima și inițiatoarea acestui festival. O deosebite considerație și gratitudine, pentru implicarea în organizarea festivalului, atât materială dar mai ales spirituală ,aduc familiei Burja Vasile și Lenuța și D-lui Laurențiu Zudor pentru sonorizare şi Televiyiunii TV AS târnăveni. Dumnezeu să primească aceste colinde și jertfa noastră în înaltul cerului.
                        Hristos se naște , măriți-L!
                                                            

                                                                                                                Preot Paroh Lucian Feșteu