ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Blaj

Activităţi pentru tineret iniţiate de Grupul de iniţiativă al Protopopiatului Ortodox Blaj

Galerie foto

     La începutul anului 2019, activităţile pentru tineret iniţiate de Grupul de iniţiativă a Protopopiatului Ortodox Blaj, s-au concentrat pe două valori/nonvalori întâlnite în şcoală şi societate, respectiv violenţa/nonviolenţa şi justiţia/injustiţia socială.
    Aceste activităţi , realizate în şcolile blăjene printr-o bună colaborare cu responsabilii comisiilor de prevenire şi combatere a violenţei în mediul şcolar, au îmbrăcat diferite forme: referate, chestionare, filme documentare şi filme artistice.
    Ziua Internaţională împotriva violenţei din scoli stabilită pentru 31 ianuarie ne-a oferit un bun prilej sa vizionăm un film educativ interesant “ Jurnalul Scriitorilor pentru libertate” (Freedom Writers). Mesajul filmului este acela că violenţa, de orice natură ar fi ea, nu aduce decât suferintă şi dezbinare. Însă, este în puterea noastră să luptăm împotriva violenţei din mediul şcolar şi de oriunde, şi să promovăm pacea, toleranţa şi altruismul.“ Freedom Writers “ este un film excelent care ne poate ajuta în acest demers.
    20 Februarie este Ziua Mondială a Justiţiei Sociale, un concept nu foarte bine cunoscut în România.
Justiţia socială este întâlnită într-o societate incluzivă, o societate în care orice persoană, indiferent de experienţa sau de circumstanţele de viaţă, reuşesşte să-şi atingă potenţialul maxim; o societate în care cei vulnerabili participă la luarea deciziilor care îi privesc şi au uşor acces la resursele de care au nevoie.
    Pe de altă parte, injustiţia socială presupune o realitate crudă în care cei dezavantajaţi sunt cuprinşi în cercul vicios al sărăciei şi al excluderii sociale, iar schimbările rapide din economie şi din societate îi pun pe aceştia în situaţii complexe de risc profesional, de venituri, social, familial şi altele.
    Filmul The Queen of Katwe, pe care l-am urmarit “ne-a vorbit” foarte relevant despre justiţie/injustiţie socială. Discutiile care au urmat după vizionare au pornit şi s-au dezvoltat foarte antrenant în jurul motto-ului: “La şah, cel mic (pionul) poate deveni cel mare (regina). De aceea îmi place şahul.” (Replică din film)
                                                                               Pr. Ştefan Cătăuţă