ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Blaj

Marșul pentru viață 2019, la Blaj.

Galerie foto


    Și la Blaj, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Irineu, s-a desfășurat Marșul pentru viață, duminică, 24 martie începând cu ora 17, în ajunul sărbătorii Bunei Vestiri și a Întrupării Domnului deopotrivă, sărbătoare care ne arată lămurit care este momentu lîn care începe viața omului și anume, clipa zămislirii.
    Cei aproximativ 300 de participanți la acest eveniment au mărsăluit pentru viață, pentru dreptul la viață al copilului nenăscut, pentru mame și pruncii lor.
    Traseul marșului a fost unul bine ales în sensul  în care a presupus traversarea întregului oraș , prin centru, de la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din zona gării, până la o altă biserică cu același  hram, din apropierea Colegiului Național “Inochentie Micu Clain”.
    Evenimentul s-a bucurat de vreme bună , dar și de o prezență frumoasă atât din punct de vedere numeric, cât și în ceea ce privește calitatea și entuziasmul participanților. Aceștia au purtatzeci de pancarte confecționate de elevi ai școlilor din Blaj și din împrejurimi prin derularea pe întreaga durată a lunii martie a Proiectului educativ “Miracolul vieții – unicitate, iubire și frumusețe.”
    Tot rod al muncii acestor copii si tineri entuziaști a fost și sute de desene și eseuri pe această temă, lucrări care au fost afișate pe patru panouri mari ,în pronaosul bisericii la care s-a finalizat marșul, spre a fi admirate și lecturate de toți.
    Tot în această biserică, după încheierea marșului propriu –zis, s-a desfășurat un program de informare și de promovare a valorilor care au făcut obiectul marșului pentru viață, precum și un scurt moment artistic. Acest program, care a durat aproximativ o oră, a fost alcătuit din mai multe elemente precum : câteva filmulete care au prezentat diferite aspecte legate de dreptul la viață al copilului nenăscut, indiferent de stadiul de dezvoltare al fătului, de starea lui de sănătate sau de condițiile de viață ale mamei.
     De asemenea, s-a prezentat perspectiva adopției, apoi, cateva statistici care reflectă o realitate tristă privind cele 41,9 milioane de avorturi înregistrate în anul 2018 în întreaga lume, precum și povestea de viață a unor oameni, ca și părintele NicolaeTănase de la Valea Plopului, care și-a asumat creșterea și îngrijirea a sute de copii abandonați.
    Totodată, dreptul la viață al copiilor depistați cu probleme de sănătate încă din perioada intrauterină a fost remarcat printr-un filmuleț care prezintă discursul lui Francois, un tânăr de 20 de ani, având sindromul Down și care a luat cuvântul la Marșul pentru viață de la Paris din luna ianuarie a acestui an, arătându-se mulțumitor pentru că a fost lăsat să trăiască și încântat de viața pe care o trăiește ,chiar și așa cu problemele pe care le are.
    Reușita acestui eveniment a fost întregită de un scurt program artistic în cinstea femeii, cea  pe care Dumnezeu a hărăzit-o să dea naștere, a mamei, dar , totodată, și în cinstea Maicii Domnului, mama noastră a tuturor.
    Astfel, doamna profesoară și cântăreață de muzică populară bine cunoscută , Alexandra Băcilă, a încântat auditoriul cu un cântec pentru mama și o priceasnă în cinstea Maicii Sfinte. Același lucru l-a făcut și eleva Daria Costea, un artist în devenire. Ca și în anii precedenți, părintele Nicolae Vlad de la parohia Lupu, cu multă emoție, a dat glas unei impresionante poezii despre o mamă si doi copii părăsiți.
    Întreaga activitate s-a încheiat cu două referate intitulate: “Unul și bun” și “Refuzul de a naște” prin care s-a exprimat dezacordul față de concepția că “un copil, maxim doi, este mai mult decât suficient”, precum și dezacordul față de “frica de a naște”, sau mai precis frica de eforturile pe care le presupun nașterea și creșterea unui copil.
    La final, părintele protopop Nicolae Ovidiu Pop le-a multumit tuturor pentru implicare și participare și i-a invitat pe toți să reflecteze atent asupra tuturor celor prezentate. Tuturor elevilor implicați li s-au acordat diplome prin care li s-au apreciat eforturile, iar, mai apoi, au fost invitați să servească dulciuri și fructe în pridvorul bisericii.
    Întreaga activitate ”pentru viată”, desfășurată la Blaj ,pe 24 martie, a fost o reușită mai ales prin impactul pozitiv asupra participanților, dar și asupra altor cetăteni ai orașului, care au urmărit de pe margine desfășurarea marșului.
Pr. Ştefan Cătăuţă